Ana içeriğe atla

Direksiyon Kutusu

Direksiyon kutusunun amacı aracı istenilen yönde gidişe yöneltmektir. Araçlarda hareket daha çok bir ileri hareketidir ve dönme hareketini direksiyon sağlar. Dönme sırasında tekerlek aks uzantılarının ani dönme merkezinden geçmesi iyi bir dönüş için gereklidir.
Bu  bakımdan tekerleklerin dönme sırasında saptırılması ve bu durumun gerçekleştirilmesi lazımdır. Ancak tekerleklerin tümünün saptırılmasına gerek kalmadan da aks uzantılarının ani dönme merkezinden geçirilmesi mümkündür.
Direksiyon kutusu taşıtlarda manevra kabiliyeti ya da dönebilme yeteneği, tekerleklerin dönebildiği minimum yarıçaptır. Dönüş yarıçapını küçültmenin bir yolu arka tekerlekleri de saptırmaktır. Yani arka tekerleklere de direksiyon uygulanarak önlere yardım sağlamakla dönüş daha keskin hale getirilebilir.
Taşıtlarda en çok kullanılan mekanik tip direksiyonlarda   dişli kutusu oranı azaltılarak direksiyon simidine uygulanan giriş kuvveti azaltılmış olur fakat bu durum gittikçe çoğalan yan tesir etkisini ortaya çıkaracağından direksiyon simidini döndürme işi daha uzun sürecektir. Bu nedenle araç virajı alırken hızı azaltılmalıdır, bu hareket ise yol hissi çok olan şoförler tarafından güvenli bir şekilde yapılmayabilir.


hidrolik direksiyon

Direksiyon Kutusu sistemlerinin kullanılması 1900’lü yılların başına uzanır. Araçların büyümesiyle birlikte yönlendirme için gerekli kuvvetler artmış olup manuel yönlendirme  sırasında sürücü ile tekerlek arasında bir takım dişli, hidrolik, pnömatik vs. mekanik sistemlerin konulması kaçınılmaz olmuştur. Hidrolik yardımlı direksiyonlar direksiyon döndürme kuvvetini azaltarak şöfere aracı daha kolay yöneltme imkanı vermektedir. Bu sistemler direksiyon simidini döndürmeyi kolaylaştırmalı fakat şoförün direksiyon hissini edinmesini sağlamalıdır. Direksiyon kutusu sürüş esnasında, aracın tekerlekleri tarafından yoldan dolayı oluşacak dirençleri direksiyon simidine iletir. Şoför bu hisse göre önceden davranarak aracı istenilen noktada döndürmeye çalışır. Sürüş konforunu artırmak için modern otomobillerde geniş tabanlı ve düşük basınçlı lastikler kullanılmakta, bunun sonucunda da yol yüzeyi ve lastikler arasındaki sürtünmenin artması nedeniyle daha fazla direksiyon eforu gerekmektedir. Direksiyon eforu, direksiyon dişlisinin dişli oranının artması ile azalabilir.
Bununla birlikte, araç döndürüldüğü zaman daha büyük bir direksiyon simidi dönme hareketine neden olacaktır ve bu keskin virajları dönmeyi zorlaştırır. Bu nedenle direksiyon eforu küçük tutulmak istendiğinde bazı yardımcı düzeneklere ihtiyaç vardır.
Diğer bir ifadeyle eskiden sadece büyük kapasiteli araçlarda direksiyon kutusu sistemi kullanılırken günümüzde küçük kapasiteli binek otomobillerde de hidrolik direksiyon sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır.
Direksiyon kutusu problemleriniz firmamızca garantili hızlı ve ekonomik olarak çözülür

Rewpart Otomotiv

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Peugeot 206 Hidrolik Direksiyon

  Fransız araç üreticisinin ekonomik binek otomobil klasmanının en çok tutulan üyesi 206 modelinin direksiyon kutusudur. Seri atak ve şehir içi kullanım için oldukça elverişli olan Peugeot 206 fanatik hayran kitlesi ile dikkat çekmektedir.   Bir çok araç markasının karşılaştığı sorunlar Peugeot 206 direksiyon kutusu için de geçerlidi. Kötü hava koşulları, bozuk yollar ve kullanıcı hataları hareketli ve sürtünmenin çok olduğu bu parçada bir takım arızalara sebeb olmaktadır. Direksiyon tamiri konusunda 20 yılı aşkın süredir hizmet veren sektörün lider firması olarak araç üzerinde kısa zaman içinde arıza tespiti ve tamiri yapmaktayız. Günler süren tamir süresinin aksine atölyemize geldiğinizde maksimum iki saat gibi kısa süre içersinde tamir işleminiz gerçekleşmektedir. Yaptığımız tüm direksiyon tamiri işlemi için garanti vermekteyiz.

Hidrolik Direksiyon Şeması

  Keyifli sürüş tekniklerinin anahtarı hidrolik direksiyon sistemleri için yukarıda sunduğumuz şema temel çalışma prensibini göstermektedir.Araçlarımızın tamamına yakınında resimdeki sisteme benzer hidrolik direksiyon sistemleri kullanılmaktadır.   Kış aylarının sona ermesiyle yıpranmış hidrolik direksiyonları bakımlarını yaptırmak zorunluluk halini almıştır.Bu nedenle en yakın hidrolik direksiyon tamir servisine uğramanız aracınız açısından faydalı olacaktır.Düzenli olarak direksiyon pompası , direksiyon kutusu bakımı yaptırmanız yolda kalmanızı engeller.Ücretsiz muayene için sizleri tamir bakım servisimize bekleriz

Hidrolik Direksiyon Teknik Şema Ve Çalışma Prensibi

      Hidrolik direksiyon sitem şeması direksiyon sisteminizin çalışma prensibini anlatmaktadır.Hidrolik direksiyon sistemi içindeki parçalar direksiyonunuzun rahat ve kolay çalışması için hidrolik yağı na basınç uygulaması prensibine dayanır. Akışkanların tüksek basınç altında hacim değiştirmemesi özelliği hidrolik yağının önemini arttırır.    Direksiyon mili burgulu yapısı sayesindedireksiyon pompasinın basınç ile tahliye ettiği yağın ende ettiği kuvvet ivmesini direksiyonu hareket ettirmede kolaylığı sağlamaktadır.Basınç altındaki hidrolik yağı direksiyon kutusu içindeki yer değiştirme esnasında direksiyon sürücünün istediği yönde hareketini kolaylaştırmaktadır.   Sürtünmenin ve ısınmanı etkisini hidrolik yağının kalitesi belirler .İyi kalite bir hidrolik yağı uzun ömürlü olur.Bu nedenle hidrolik yağı araçlarda 40 Bin km br değiştirilmesi tabvsiye olunur.Bunu dışındaki hidrolik dreksiyon problemlerinizin orularını bizlere iletişim numaralarından ilet...